Intarzia készítés - Oktatás - Műhelylátogatás

Magyarország első látogatható intarzia műhelye!

Rábaköz Kincse

" A hagyomány arra való, hogy visszavezesse az embert Önmagához!"

Mostanában tapasztalom, hogy eltűnnek az életünkből a régi hagyományok, tárgyak. Pár éve Korondon jártam (Erdély) és megtapasztalhattam, hogy a helyiek mennyire büszkék a kézműves fazekas termékeikre. Minden motívumnak, anyag és szín használatnak évszázados hagyománya van. Nagyon megérintett az a szeretet és büszkeség ahogyan a családi kézműves fazekas mesterség történetéről meséltek.

Nem tudtam ellenállni - bár bevallom, nem is akartam - így vásároltam többek között egy gyönyörű falicsempét, melyen hagyományos népművészeti díszítés látható. Hazaérvén a modern stílusú konyhámban találtam megy a helyét. Nagyon szépen illeszkedik a konyha családias, modern hangulatához, minden nap örömmel nézek rá.

Talán ez indított el bennem valamit, amikor véletlenül a kezembe került egy rábaközi mintával készített hímzés. Rácsodálkoztam a meseszerű megjelenítésre, színekre, formákra. Gondolatban már össze is kapcsoltam a két lassan már feledésbe merülő mintát és az intarzia technikát. Kicsit modernizálva a formát, a színeket megszületett a Rábaköz kincse doboz szett.

Minden doboz alap színe a fehér-  a tisztaságot szimbolizálja - mely gyönyörűen kiemeli a doboz tetején megjelenő virág és páva motívum színkavalkádját. A madár motívum elhelyezésének a régi időkben szimbólikus jelentése is volt : ha egymás felé fordul két madár, akkor a háziasszony jóban van a kedves úrával, de ha egymásnak hátat fordítanak akkor jobb távol maradni a háztól, mert a háziak éppen rosszban vannak!

A Rábaköz Kincse doboz egyedi, kézműves alkotás, sok gondos munkaóra eredménye. Technikája a faintarzia, mely manapság hasonló feledésbe merülő technika mint a Rábaközi hímzés. A Rábaköz  a Rába folyó és a Rábca folyó között fekvő terület - központja Csorna. Csöndes, nyugodt környék, erdökkel, szántóföldekkel ővezve, régi parasztházakkal tarkítva.

Amikor megajándékozza szeretteit a Rábaköz Kincse dobozzal, nem csupán egy tárgyat ajándékoz oda, hanem a Rábaköz egy darabját adja át sok szeretettel.

Minden Rába Kincse doboz a Megyei értéktár alkotásának számít. A dobozok alján sorszámot és aláírást helyezünk el.

designed by KranitzIldi

Tovább a dobozkínálathoz...